IV Konferencja Afrykańska “Afryka – niewykorzystany potencjał”
Łódź 6-8 października 2022 r.
PROGRAM
I dzień
Łódzka Specjalna Strefa Ekonomiczna Łódź ul. ks. bp. Wincentego Tymienieckiego 22 G
10.00-10.30 OTWARCIE KONFERENCJI. Wystąpienia patronów, partnerów oraz organizatorów.
Prowadzący: Hubert Bekrycht
10.30-10.45 wystąpienie prof. Anastase Shyaka ambasadora Rwandy w Polsce
11.00-13.30 EKONOMIA. Specyfika rynku afrykańskiego
Prowadzący: dr hab. Jacek Reginia-Zacharski (UŁ, MSZ)
- Jędrzej Czerep (PISM) Specyfika japońskiej polityki rozwojowej w Afryce
- Dyskusja z udziałem uczestników
14.00-15.00 Lunch. Promocja polskiej żywności
15.00-17.00 SŁUŻBA ZDROWIA. Opieka medyczna w Afryce, systemy lokalne i warunki skutecznej pomocy
Prowadzący:
- Jacek Jarosz (Redemptoris Missio) Opieka medyczna w Afryce. Kluczowe zmiany w działalności pomocowej w perspektywie ostatnich 30 lat
- Mateusz Gurbiel, Katarzyna Urban (Polska Fundacja dla Afryki) Wyspa paradoksów – o wodzie na Madagaskarze
ZDARZENIA TOWARZYSZĄCE:
Restauracja „Tropikalny talerz”: degustacja afrykańskich przekąsek
Pallotyńska Fundacja Misyjna Salvatti.pl: Kawa DOBRA – wykorzystując potencjał Afryki, otwieramy nowe szanse na rozwój partnerstwa (wystawa i degustacja afrykańskiej kawy)
II dzień
Łódzka Specjalna Strefa Ekonomiczna Łódź ul. ks. bp. Wincentego Tymienieckiego 22 G
11.00-13.00 BIZNES. Polscy biznesmeni w Afryce i Afrykanie w Polsce.
Prowadzący: Hubert Bekrycht
- Monika Florek-Mostowska (Pallotyńska Fundacja Misyjna Salvatti.pl) Dobroczynny biznes – nowoczesny wzorzec współpracy NGO i biznesu w krajach misyjnych
- Feliks Kobierski (BGK, Departament Ekspansji Zagranicznej i Finansowania Handlu) Zabezpieczenie i finansowanie transakcji eksportowych
- Mariusz Patey Etiopia – kraj możliwości i traconych szans
- Zbigniew Popowski (Popowski Advisory Sp. Z o.o.) Sposoby rozliczeń transakcji handlowych z krajami kontynentu afrykańskiego
13.00-15.00 ROLNICTWO. Czy Afryka może produkować żywność – kultura agrarna i inne uwarunkowania.
Prowadzący: Anwar Athman
- Anwar Athman (biznesmen z Kenii) Niewykorzystany potencjał eksportu żywności z Kenii
- Ks. prof. dr hab. Jarosław Różański OMI (UKSW) Gospodarka Gidarów (północny Kamerun) wczoraj i dziś
- Mohammed Mohdar (Kenia) Wodorosty – ekologiczna alternatywa w rolnictwie w Kenii
- Roy Sylvanus (Kenia) Odżywianie i bezpieczeństwo żywności
15.00-16.00 Lunch. Promocja polskiej żywności
ZDARZENIA TOWARZYSZĄCE
Restauracja „Tropikalny talerz”: degustacja afrykańskich przekąsek
Pallotyńska Fundacja Misyjna Salvatti.pl: Kawa DOBRA – wykorzystując potencjał Afryki, otwieramy nowe szanse na rozwój partnerstwa (wystawa i degustacja afrykańskiej kawy)
III dzień
Instytut Europejski Łódź ul. Piotrkowska 262/264
11.00-13.00 KULTURA, OŚWIATA. System oświaty w krajach afrykańskich a rzeczywiste potrzeby.
Prowadzący: Anna Grażyna Kister
- Hadija Dabaso Edukacja w Hrabstwie Isiolo w Kenii
13.00-15.00 POMOC. Organizacje pozarządowe – jak pomóc, żeby nie zaszkodzić.
Prowadzący: Anna Grażyna Kister
- Włodzimierz Domagalski-Łabędzki (Fundacja Nowe Drzewo Życia), Dariusz Skonieczko (Muzeum Etnograficzne w Warszawie) Polacy w Afryce. Rys historyczny
- Mariusz Kamiński (Fundacja Help Furaha) …bo furaha znaczy szczęście
- Anna Grażyna Kister (Nowe Drzewo Życia) Projekt „Uśmiech dziecka. Pomoc dla Afryki Zachodniej” – realizacja i wnioski
15.00-16.00 Lunch. Promocja polskiej żywności
Zaprezentowane na konferencji referaty zostaną opublikowane w tomie „Afryka – potencjał możliwości i współpracy” t. 3 (Pelplin, Bernardinum 2022). Redaktorem tomu jest ks. prof. dr hab. Jarosław Różański OMI (UKSW), stąd jego prośba o dostosowanie się prelegentów do pewnych wymogów wydawniczych oraz o dostarczenie pełnej wersji referatów na konferencję.